Vám-Garancia Kft.
Telefon: +36 70 396 6945
E-mail: info@vamgarancia.hu
Gyakori kérdések
Mi a VPID-szám, és hogyan lehet ilyenem?

A VPID egy egyedi, magyar vámazonosító. Gyakran emlegetik együtt az EORI-számmal, ami az európai uniós megfelelője. Ez a vámazonosító a vámkezeléshez kell – sőt, enélkül nem is lehet vámügyeket intézni. Ilyen számot a NAV-nál cége könyvelője tud igényelni.

Mi a fuvarparitás?

Az INCOTERMS a nemzetközi kereskedelem egyfajta standardjeinek gyűjteménye. Szabályrendszer, ami azáltal lép életbe, hogy szerződésben rögzítve a felek elfogadják azt. Abban a folyamatban, hogy a világ egy pontjáról – az eladótól/termelőtől – egy másikra – a vevőnek – eljuttatunk egy árut, számtalan költség és kockázat merül fel. Ezeknek a szállítási kockázatoknak, terheknek, költségeknek a kölcsönös megosztása a fuvarparitás. 
„Az FAS paritás esetében az eladó kötelezi magát az árunak a kiszállításig való bérmentesítésére. A DEQ paritás esetében a vevő vállalja az importtal kapcsolatos formalitásokat, vámmal és egyéb költségekkel egyetemben. Az áru ki- és berakodásának helyét szabályozza újra az FCA paritás meghatározás.” Amennyiben kérdései merülnek fel a témában, keresse munkatársainkat! 

Milyen adatokat kell feltüntetni a külkereskedelmi számlán?

Minden számla kötelező eleme: 
- számla kelte
- számla sorszáma
- számlakibocsátó neve, címe, adószáma
- bank neve és folyószámlaszáma
- IBAN-szám
- SWIFT-kód
- vevő neve, címe, adószáma
- értékesített termék megnevezése, mennyisége, nettó egységára, (ha belföldi értékesítés: az áfa %-a és értéke is)
- fizetési mód
- vámtarifaszám
- végösszeg
- csomagszám db, csomagolás módja
- bruttó/nettó súly
- csomag lista (amennyiben nincs kísérő okmány)
- megjegyzés: szállítási feltétel – fuvarparitás (lásd fent); fizetési feltétel; származás; külkereskedelmi ügyletazonosító (rendelésszám)

Mit jelent az áfaátvállalás? 

A Közösségi Vámkódex szerint meghatározott feltételek mellett bárki képviselőt jelölhet ki vámhatóságok előtti ügyeinek elvégzésére. A közvetlen képviselet: ha a képviselő egy másik személy nevében, érdekében jár el. A közvetett képviselet: ha a képviselő saját nevében, de egy másik személy érdekében jár el. „Amennyiben termék importja során a vámeljárásban az importáló helyett annak közvetett vámjogi képviselője jár el, az adót a közvetett vámjogi képviselő fizeti.”
Az importáfa-átvállalás szolgáltatásunk kifejezetten cége likviditási nehézségeit orvosolhatja, egyedi elbírálás szerint, természetesen a törvény adta keretek között. Ha az unión kívülről érkező importárut forgalmaz, és a vámfizetés után nehézségei adódnak az áru továbbértékesítése előtti áfafizetéssel, mindenképpen érdemes élni ezzel a lehetőséggel. A Vám-Garancia Kft. szakértői gondoskodnak a precíz adminisztrációról, és az aktuális előírások, szabályok pontos ismerete mellett segítenek megtalálni a tökéletes, cégére szabott megoldást. 


Minden jog fenntartva - 2019 - vamgarancia.hu 

Adatvédelem

Általános szerződési feltételek

A weboldalt készítette és üzemelteti az expressz-weboldalkeszites.hu